Pojasevi za mršavljenje, vrste, kontraindikacije

Pojas za mršavljenje

Lijepo i vitko tijelo, napumpani trbušnjaci, zategnuti stomak i odsustvo nabora sa strane, o tome sanja gotovo svaka djevojka, ali, nažalost, ne uspijevaju svi postići ono što žele.

Problem je što nema uvijek dovoljno vremena za fizičku aktivnost i redovne posjete teretani, a dijeta i štrajk glađu nisu dozvoljeni svima zbog prisustva bilo kakvih bolesti.

Suočeni s takvim poteškoćama, mnogi odustaju, zaboravljajući da postoje i drugi načini da poboljšaju svoju figuru.

Jedna od njih je upotreba pojasa za mršavljenje. Ovaj nevjerovatni izum rođen je ne tako davno, ali je već uspio steći povjerenje i postati pouzdan asistent u borbi protiv viška kilograma i centimetara.

TV reklame obećavaju magičan efekat - centimetri će nestati pred našim očima. Prije nego što ga koristite, vrijedi saznati je li to zaista tako i kako pravilno koristiti pojaseve kako biste postigli maksimalan učinak mršavljenja.

Vrste pojaseva za mršavljenje

Zbog sve veće potražnje za tako jednostavnim i učinkovitim uređajem kao što je pojas za mršavljenje, broj svih vrsta modela pojaseva se svakim danom povećava, ali među njima postoje tri glavne vrste, na koje se dijele svi pojasevi koji potiču gubitak težine. To su pojasevi sa efektom saune, sa ili bez funkcije grijanja, pojasevi za masažu, uključujući i anticelulitne, te kombinirani pojasevi koji kombiniraju obje funkcije. Da biste razumjeli karakteristike svake od vrsta pojaseva, morate razumjeti njihov princip rada, što ćemo sada učiniti.

Sauna pojas

Princip rada ove vrste pojaseva je sljedeći. Pod utjecajem električne energije, budući da se većina njih napaja iz mreže, grijači koji se nalaze na površini pojasa postepeno povećavaju tjelesnu temperaturu. Pod uticajem pojasa ne zagreva se samo koža, već i potkožno tkivo. Tako se stvara efekat posjete sauni, zbog čega je pojas i dobio ime. Pore na koži se intenzivno otvaraju i zajedno sa kapljicama znoja iz tijela se uklanjaju toksini i toksini nakupljeni u njoj, kao i drugi produkti raspadanja koji doprinose stvaranju masnih naslaga.

Osim toga, zbog visokih temperatura ubrzava se proces razgradnje lipida čime se eliminira višak potkožnog masnog tkiva. Nakon završetka sesije potrebno je istuširati se u roku od 10 minuta kako bi se iz organizma isprale sve supstance koje se izlučuju iz organizma. Najbolja opcija bi bio kontrastni tuš, koji dodatno tonizira kožu i jača krvne žile.

Nedostaci: nažalost, nije sve tako jednostavno kao što proizvođači pojaseva obećavaju. Ova vrsta mršavljenja ima svoje, i značajne nedostatke. Kada koristite pojas za saunu za mršavljenje, morate imati na umu da vanjski utjecaj nije dovoljan za razgradnju potkožnih masti, jer se ova vrsta masti ne može topiti pod utjecajem visokih temperatura. Za postizanje željenog efekta potrebno je obezbijediti dodatno unutrašnje sagorijevanje masti, što se može postići ishranom koja ograničava unos kalorija, zbog čega će tijelo trošiti rezerve masti, a pojas za saunu će olakšati njihovu apsorpciju. Zato se često može čuti o neefikasnosti ove metode, jer malo ljudi kombinira upotrebu pojasa s dijetom. Osim toga, sva tekućina koja je uklonjena tokom zahvata brzo će se vratiti za nekoliko dana, a sa njom i izgubljeni jedan ili dva kilograma.

Kontraindikacije: ne preporučuje se upotreba pojasa za saunu osobama sa bilo kakvim kožnim oboljenjima, osjetljivom kožom, kao i sklonom dermatitisu. Osim toga, ne preporučuje se korištenje ove vrste pojasa osobama koje pate od hipertenzije, jer visoke temperature povećavaju pritisak. Pojas za mršavljenje je kontraindiciran za trudnice i dojilje i one koji imaju srčana ili neurološka oboljenja.

Masažni pojas za mršavljenje

Princip rada ove vrste pojasa razlikuje se od djelovanja pojasa za saunu na tijelo. Masažni pojas djeluje na masne naslage pomoću vibracija koje stvaraju magnetski ili elektronski impulsi. Proizvođači pojaseva tvrde da se masnoće razgrađuju zbog vibracija. Pod uticajem impulsa, masno tkivo menja svoj oblik, pretvarajući se u tečniju masu i lakše se izlučuje iz organizma na prirodan način. Osim toga, vibracije poboljšavaju cirkulaciju krvi, što zauzvrat ubrzava metaboličke procese i potiče sagorijevanje masti, što se, kao u prvom slučaju, ne može izbjeći. Još jedna prednost ovog tipa pojasa je njegova sposobnost borbe protiv celulita. Kao što znate, većina anticelulitnih masažera izgrađena je na istom principu kao i pojas za masažu. Pod uticajem masažnih pokreta, naslage celulita se razbijaju i raspoređuju pod kožom, da bi ih kasnije telo upijalo i uklanjalo sa nje. Masaža pozitivno utiče na stanje kože, tonirajući je, što ne može a da ne raduje.

Nedostaci: unatoč činjenici da vibracije mogu imati određeni utjecaj na stanje našeg tijela, malo je vjerovatno da će se moći potpuno riješiti viška tjelesne masti. Korištenje pojasa treba da bude praćeno dijetama i aktivnim načinom života. Kada bi samo vibracije ili magnetni impulsi mogli potpuno rastvoriti masnoću, onda bi takvi pojasevi zamijenili vožnju po lošim cestama i putovanje u javnom prijevozu, gdje bi se naši kilogrami topili pred očima. Da biste pojačali učinak pojasa za masažu, morate smanjiti unos kalorija. Ako ih dobijete mnogo više nego što vaše tijelo može iskoristiti, onda nikakav pojas neće pomoći. Od toga će biti samo jedan efekat, vaša težina će ostati nepromijenjena, ali ne treba se ni nadati gubitku težine.

Kontraindikacije: unatoč činjenici da masažni pojas nema isti učinak na kožu kao pojas za saunu, te ne izaziva iritacije pod utjecajem visokih temperatura, ima i niz kontraindikacija i upozorenja. Prije svega, ne zaboravite da ova vrsta pojasa radi iz mreže i ako se nepravilno koristi, možete dobiti pražnjenje sa strujom. Magnetni talasi koje emituje pojas mogu poremetiti rad srčanih pejsmejkera. Ne preporučuje se upotreba masažnih pojaseva u slučaju krhkosti krvnih žila, bolesti krvi i srca, kao i neposredno nakon podvrgnutih operacijama u području primjene pojasa. Odbijte korištenje pojasa trudnice i dojilje. Osim toga, vjeruje se da elektromagnetski valovi koje šalje pojas za mršavljenje potiču razvoj stanica raka. Unatoč činjenici da ova teorija nije našla naučnu potvrdu, neki se ipak radije štite od takvih nevolja.

Kombinovani pojas

Kao što ste vjerovatno već pretpostavili, ova vrsta pojaseva za mršavljenje kombinira svojstva i indikacije svojstvene i pojasu za saunu i pojasu za masažu. Vjeruje se da kombinovani pojasevi imaju dvostruki učinak na tijelo, ali i na tjelesnu masnoću. Masne ćelije omekšane pod uticajem visokih temperatura efikasno se uklanjaju iz tela uz pomoć masažnih pokreta. Često se kombinovani pojasevi koriste kao proizvodi protiv celulita. Mogu utjecati ne samo na trbušnu šupljinu, već i na bedra i ruke. Što se tiče kontraindikacija, one se ne razlikuju od gore opisanih. Korištenje ovakvog pojasa za mršavljenje smiju koristiti samo osobe koje nemaju zdravstvenih problema i mogu se pohvaliti snažnim i izdržljivim tijelom.