Dijeta bez ugljikohidrata za mršavljenje, jelovnik za svaki dan

mjerenje struka nakon dijete bez ugljikohidrata

Dijeta bez ugljikohidrata je dijeta u kojoj su ugljikohidrati u prehrani značajno ograničeni. Vrijedi naglasiti da se mnoge različite vrste prehrane temelje na ograničavanju ugljikohidrata, uz pripremu odgovarajućih menija: Montignac dijeta, Ducan dijeta i ketogena dijeta. Sve gore navedene dijete smatraju se dijetama bez ugljikohidrata za mršavljenje.

Dijeta bez ugljikohidrata namijenjena je isključivo i isključivo za mršavljenje. Za razliku od terapijskih dijeta, dijete bez ugljikohidrata koriste potpuno zdravi ljudi. To je potrebno kako prehrana ne bi pogoršala postojeće bolesti.

Treba napomenuti da ukupni sadržaj kalorija u prehrani ostaje isti, kao i uvijek. To vam omogućava da ne smanjite količinu energije koja se troši tokom dana.

Kome je namijenjena dijeta bez ugljikohidrata?

Dijeta bez ugljikohidrata odlična je za one koji žele smršavjeti. Za razliku od terapijske dijete, dijeta bez ugljikohidrata dopuštena je samo za potpuno zdrave osobe koje nemaju kronične bolesti. To je potrebno kako prehrana ne bi izazvala pogoršanje postojećih bolesti.

Ova šema mršavljenja nastala je trudom Roberta Atkinsa u drugoj polovini XX vijeka i stvorena je za one koji žele smršavjeti za samo 1-2 sedmice. Vremenom, na njegovoj osnovi, formirano je više hranjivih sistema bez ugljikohidrata - različitog trajanja, sa teškim jelovnikom ili raznovrsnijom ishranom. Međutim, suština je ostala gotovo originalna: dopustiti osobi da jede bilo što, ali nametnuti ograničenje na ugljikohidrate.

Imajte na umu da će biti zabranjena ne samo nezdrava hrana koja se sastoji od šećera (to jest slatki, bijeli kruh i slično), već i žitarice, dio biljne hrane.

Značajke prehrane bez ugljikohidrata

 • Zbog nedostatka ugljikohidratne prehrane, inzulin ne skače, što sprječava stvaranje novih rezervi masti.
 • Bez obzira na dijetu bez ugljikohidrata - svaki tjedni meni za mršavljenje zahtijeva od osobe da pije puno vode.
 • Tokom trudnoće i dojenja zabranjena je dijeta bez ugljenih hidrata.
hrana za dijetu bez ugljikohidrata primjer 1

Koliko ugljikohidrata možete pojesti na dijeti bez ugljikohidrata?

Naravno, apsolutna zabrana konzumacije ugljikohidrata uz takvu prehranu bila bi izuzetno opasna za zdravlje, pa stoga dijeta bez ugljikohidrata ne podrazumijeva potpuno odsustvo ugljikohidrata u jelovniku i ne tjera osobu da konzumira samo bez ugljikohidrata hrana. Mora se zapamtiti da potpuno odbacivanje ugljikohidrata nanosi veliku štetu tijelu. Prije svega, to se odnosi na gastrointestinalni trakt, bubrege i mozak. Također, ugljikohidrati sadrže vitamine koji se ne mogu zamijeniti tvarima iz masti i bjelančevina.

Stoga je imperativ uključiti ugljikohidrate u jelovnik, čak i kod dijeta sa malo ugljikohidrata. Njihova dopuštena količina tokom dijete je 50 grama dnevno, u posebnim slučajevima može se povećati na 80 grama dnevno.

50-80 grama ugljikohidrata neće zaustaviti proces sagorijevanja masti, tijelo će većinu ugljikohidrata potrošiti za najnužnije potrebe: rad mozga i crijeva.

No, treba imati na umu da bi ugljikohidrati koji se konzumiraju tijekom dijete trebali imati nizak glikemijski indeks, stoga ozbiljnije razmislite o izboru ugljikohidrata.

Dijeta bez ugljikohidrata: jelovnik za svaki dan

Pridržavanje prehrane, posebno takve stroge, s ograničenjem ugljikohidrata prilično je problematično. Najbolja opcija bila bi da napravite nekoliko jednodnevnih menija, od kojih možete sastaviti dijetu za sedmicu i mjesec dana. To uvelike olakšava pridržavanje dijete bez ugljikohidrata.

Približan dnevni meni na dijeti bez ugljikohidrata izgledao bi ovako:

 • Doručak:2 kuvana jaja (izvori proteina), sir (takođe nekoliko kriški), čaj, bez šećera
 • Večera:pileća prsa, takođe sir (možete imati jednu krišku umjesto dvije ili tri), kao i povrće za nadopunu rezervi vlakana i podršku pokretljivosti crijeva
 • Užina:orasi i pola grejpa kao izvor vitamina
 • Večera:kao i za ručak - pileća prsa, ali možete ga zamijeniti ribom, možete i skuhati grašak

Prije spavanja možete popiti čašu kefira.

Kao što vidimo, ugljikohidrati su prisutni u svakodnevnom jelovniku (naime, vlakna), koji podržavaju crijeva i njihovu punu funkciju.

Osim toga, trebali biste konzumirati dovoljnu količinu tekućine: najmanje 1, 5 litara tijekom dana. Najbolje je piti vodu 30 minuta prije obroka ili najmanje 60 minuta nakon obroka.

Dozvoljena lista namirnica na dijeti ugljikohidrata

Prije nego razmislite o sastavljanju jelovnika, čak i na 1 dan, morate shvatiti šta možete jesti na dijeti bez ugljikohidrata, a šta ne. Ovo je prilično oskudan popis, jer se u našoj prehrani više od polovice uobičajenih prehrambenih proizvoda sastoji od ugljikohidrata, a neki od njih sadrže takozvane "brze" ugljikohidrate, koje se tijekom dijete moraju potpuno eliminirati.

Korpa sa namirnicama čiji se sadržaj koristi na jelovniku bez ugljikohidrata uključuje uglavnom proteinsku hranu i neke zdrave masti. To znači da ne postoje ograničenja za meso, ribu ili druge životinjske proizvode za vrijeme ove dijete.

Dakle, popis dozvoljenih namirnica koje se mogu konzumirati izgleda ovako:

 • Prije svega, to je meso.Nema ograničenja za mesne proizvode, to može biti govedina ili zec, puretina ili piletina. Poželjno je ne jesti svinjetinu, jer je vrlo masna i nema najpozitivniji učinak na zdravlje. Nagli porast količine ovog mesa u prehrani može izazvati pojavu mnogih bolesti.
 • Iznutrice živine i jaja.Nusproizvodi su jetra, jezik ili srce.
 • Riba(možete koristiti bilo koju vrstu ribe koju želite, jer riblje ulje sadrži korisne nezasićene masne kiseline, koje su vrlo korisne), kao i plodove mora (lignje, škampi, dagnje, rakovi).
 • Mliječni i fermentirani mliječni proizvodi.U ovom slučaju, baš kao i kod ribe, dopušteni su gotovo svi mliječni proizvodi. Ali slatke jogurte, napitke od surutke ili druge mliječne proizvode koji sadrže šećer i škrob treba isključiti iz prehrane tokom dijete.
 • Orašasti plodovi ili sjemenke.Ove namirnice također sadrže proteine i zdrave biljne masti, pa se orasi ili sjemenke mogu koristiti kao brzi zalogaj u slučaju gladi.

Također, zasebna lista su izvori "korisnih" ugljikohidrata (vlakna, vitamini):

 • povrće- kupus, grašak ili pasulj (po mogućnosti svež, ali je dozvoljeno jesti i kuvan), zelje;
 • voćes niskim glikemijskim indeksom, to su bobice, agrumi i drugo slično voće.

Lista mogućih proizvoda za takvu dijetu prilično je široka i od njih možete napraviti zanimljiv i raznolik jelovnik za svaki dan.

Uključujući različite proizvode, kombinirajući ih međusobno, možete puno jesti nekoliko mjeseci i ne osjećati nelagodu na ovoj dijeti.

hrana za dijetu bez ugljikohidrata primjer 2

Osnovna pravila (suština) dijete bez ugljikohidrata

Obroci na dijeti bez ugljikohidrata izgledaju kao mala količina proteina s prilogom od povrća i voćnim desertom. Takav popis jela koristi se za vrijeme ručka i za vrijeme večere, ovo su najfinija jela.

Doručak i međuobroci između obroka mogu uključivati, na primjer, malo sira ili 2 jaja. To omogućava osobi da ne osjeća glad i želju da pojede nešto zabranjeno.

U određenom trenutku tijelo počinje primati energiju koja nedostaje, razbijajući rezerve masti. Mast se razgrađuje izuzetno sporo, pa da biste je počeli konzumirati, morate tijelu dati signal da je vrijeme da potroši rezerve.

Osnovu prehrane u potpunosti će činiti meso i mliječni proizvodi, ali oni se mogu nadopuniti uljima (ali samo od nezasićenih omega-3 masnih kiselina, koje imaju pozitivan učinak na organizam), kao i razrijeđenim proteinima i masnim kiselinama hrana sa korisnim vlaknima (na primjer, brokula ili boranija) . . .

Ako u prehrani nema dovoljno vitamina, njihova se količina može nadopuniti posebnim vitaminima i mineralnim kompleksima.

Zabranjena je upotreba bilo kakvih proizvoda od brašna, tjestenine, peciva, poliranog pirinča. Potpuno su isključeni svi slatkiši, kao i sokovi i soda (visok sadržaj šećera). Obratite pažnju na sastav proizvoda, na primjer neki umaci sadrže i šećer ili škrob.

Upotreba takvih proizvoda je ograničena: smeđi pirinač, neke žitarice (na primjer, heljda), kukuruz, kao i povrće koje sadrži nešto šećera (rajčice i tikvice), svaka soda bez šećera, uključujući mineralnu vodu. Iako je dozvoljeno konzumiranje oraha, ali u ograničenim količinama, budući da se biljni protein koji se nalazi u orašastim plodovima apsorbira samo djelomično.

Ukupno bi, kao rezultat sastavljanja menija, trebalo biti oko 2400 kcal za jedan dan.

No 2400 kcal dnevno potrebno je za održavanje oblika u stalnom stanju. Za početak procesa mršavljenja potrebno je malo smanjiti dnevni unos kalorija, idealno smanjenje bilo bi 2000 kcal kao dnevna vrijednost.

Ovi izračuni će biti tačni za prosječnog muškarca visokog 180 cm i teškog 80-85 kg. U bilo kojoj drugoj situaciji (na primjer, povećani fizički i mentalni stres, velika brzina metabolizma), prehranu je potrebno razjasniti za određenu osobu kako bi bila najprikladnija, a prehrana ne šteti.

hrana za ugljikohidratnu dijetu primjer 3

Dijeta za žene bez ugljikohidrata

Za žene, prehrana mora biti poboljšana. Kako bi se smanjila težina za djevojčice, jelovnik za svaki dan treba sastaviti pojedinačno, jer dijeta bez ugljikohidrata može izazvati pogoršanje nekih kroničnih bolesti. Stoga, ako žena na internetu traži recepte za dijetu bez ugljikohidrata i samostalno sastavi program mršavljenja, tada će morati ponovno izračunati sve pokazatelje za svoje tijelo.

Odvojeno, treba naglasiti da je dijeta kontraindicirana za trudnice i dojilje.

Trudnice se ne bi trebale pridržavati ove metode prehrane, jer nedostatak ugljikohidrata može ne samo iscrpiti tijelo buduće majke, već i oštetiti nerođeno dijete, koje iz resursa majčine dobiva sve potrebne tvari za rast i razvoj telo.

Tokom dojenja, kada beba jede gotovo isključivo proteinsku hranu (mlijeko), ženi je potrebna i dovoljna količina ugljikohidrata kako bi nadoknadila nedostatak energije i imala snage oporaviti se od porođaja i brinuti se o bebi.

Prije nego započne takvu dijetu, žena mora pregledati svoje zdravlje na kronične bolesti. Također biste se trebali posavjetovati s liječnikom s endokrinologom i ginekologom. Pothranjenost može izazvati hormonalne poremećaje i dovesti do poremećaja hormonskih razina i reproduktivne funkcije.

Svaka dijeta je stres za tijelo i to možda neće utjecati na zdravlje na najbolji način.

Općenito, prehrana za žene bez ugljikohidrata poštuje sva opća pravila za sastavljanje menija za takve dijete:

 • Doručak:u obliku jajeta ili sira.
 • Večera:meso sa malo povrća i zeleni ili biljni čaj.
 • Popodnevna užina:lagani zalogaj sa orasima ili sirom.
 • Večera:meso ili riba sa povrćem.

Na sedmičnom meniju promijenit će se samo vrste mesa, mliječnih proizvoda i pića. Na primjer, u ponedjeljak možete piti zeleni čaj bez šećera i jesti malo kuhanog purećeg mesa, a u utorak zeleni čaj možete zamijeniti biljnim, a meso ribom. Tako se sastavlja kompletan sedmični meni.

hrana za ugljikohidratnu dijetu primjer 4

Dijeta za muškarce bez ugljikohidrata

Za muškarce jelovnik je mnogo jednostavniji. Muško tijelo razgrađuje masti mnogo brže od ženskog, pa dijeta bez ugljikohidrata za muškarca, ako se odluči pridržavati dijete, neće biti teška.

Evo grubog sedmičnog menija:

 • U ponedjeljak će biti jaja za doručak, ručak govedine i nešto povrća za vrijeme ručka, popodnevna užina oraha i večera od pilećih prsa s listom zelene salate. Od pića je dozvoljena obična negazirana voda koja se mora piti u velikim količinama ili nezaslađen čaj.
 • Doručak u utorak izgleda isto kao i doručak prvog, ručak uključuje proteinsku hranu, možete koristiti perad ili ribu, a takođe i povrće. Popodnevna užina izgleda kao užina, u kojoj možete pojesti komad sira, a večeru također čine meso i prilog od povrća.
 • U srijedu umjesto doručka možete umjesto jaja jesti svježi sir ili krišku sira. Ručak je općenito strukturiran prema istoj shemi, pa uključuje komad mesa i povrće. Nekoliko kuhanih jaja dozvoljeno je za popodnevnu užinu. Večera takođe uključuje meso i priloge.
 • U četvrtak možete koristiti sve isto kao i prethodnih dana.
 • U petak se dijeta sastoji od jaja, mesa i nešto povrća.
 • U subotu možete olakšati dan posta i malo smanjiti broj kalorija.
 • Nedjelja vam omogućava da se postepeno počnete vraćati redovnom jelovniku, ako osoba ne planira sjediti na dijeti bez ugljikohidrata duže od 1 sedmice.

Tokom dijete je također dozvoljeno popiti čašu kefira, koji također pomaže u održavanju zdrave crijevne mikroflore, to se može učiniti u bilo koje vrijeme, uključujući i noću. I, naravno, ako želite, meso možete sigurno zamijeniti ribom, na primjer tunom, koja je bogata aminokiselinama i omega 3 masnim kiselinama.

Dijeta bez ugljikohidrata: prednosti i mane

 • Prednosti dijete bez ugljikohidrata uglavnom su gubitak težine. Zaista možete postići željeni rezultat i smršaviti. Osim toga, prehrana je prilično jeftina i raznolika.
 • Nedostaci dijete bez ugljikohidrata već su ozbiljniji: opterećenje sustava za izlučivanje, jetre i bubrega. Ovo se opterećenje povećava zbog činjenice da se postotak proteinske i masne hrane u prehrani značajno povećava. Također, kao rezultat prehrane dolazi do poremećaja metabolizma i smanjenja količine vitamina i minerala.

Nuspojave poput slabosti, vrtoglavice, umora, razdražljivosti, mučnine i problema s crijevima često se mogu javiti dok se pridržavate dijete bez ugljikohidrata.

Jedenje lubenice na dijeti

Ponekad se postavljaju pitanja je li moguće jesti lubenicu s dijetom bez ugljikohidrata, jer ne sadrži samo šećer, već i veliku količinu tekućine. Međutim, treba shvatiti da se tekućina koja nedostaje može nadoknaditi vodom, a šećer je najbolje ukloniti.

Stoga je lubenica s takvom prehranom u načelu dopuštena, zbog visokog sadržaja mikro i makro elemenata, kao i prisutnosti velike količine vitamina u njoj (C, A, B1, B2, B5, B6 , B9)

Međutim, ako želite smršaviti, trebali biste prestati koristiti ovaj zdravi proizvod za vrijeme dijete.

Ono što ne možete jesti na dijeti bez ugljikohidrata

U osnovi, svi proizvodi od brašna su zabranjeni ovom dijetom. To su peciva, tjestenina i kruh (raženi i bijeli).

Neke od namirnica koje sadrže najviše šećera su gazirana pića, koja također treba odbaciti (ne samo da sadrže prazne kalorije, već i nezdrave konzervanse poput E211)

Slatkiše bi, zbog visokog sadržaja šećera, trebalo potpuno isključiti.

Odvojeno, postoji sve povrće koje sadrži veliku količinu škroba: mrkva, repa i, što je najvažnije, krumpir. Stoga zapamtite da je povrće za ovu vrstu hrane, naravno, potrebno, ali ipak biste trebali pojasniti kakvo povrće jedete.

Stoga biste u prehrani bez ugljikohidrata trebali prvo isključiti sljedeće namirnice:

 • Mrkva.
 • Kukuruz.
 • Banane.
 • Grejp.
 • Bijela riža.
 • Pasta.
 • Slatkiši.
 • Proizvodi od brašna.
 • Slatka gazirana pića.
 • Alkohol.

Sve ove namirnice sadrže takozvane "brze" ugljikohidrate, koji se brzo apsorbiraju, opskrbljujući tijelo glukozom. To pomaže tijelu da nadoknadi nedostajuću energiju i inhibira razgradnju masti u tijelu.

Brza hrana, pomfrit, krofne, slatkiši. Stoga zapamtite da se dok jedete takvu hranu taloži u skladištima masti i ne dopušta vam da smršate.

Općenito, bolje je koristiti posebnu tablicu glikemijskih indeksa (GI) u kojoj možete odabrati najprikladniji proizvod za svoju prehranu. U skladu s tim, ako želite smršaviti, morate uključiti hranu sa niskim GI u svoju prehranu.

Dijeta bez ugljikohidrata: jelovnik za 10 dana

Deset dana je dijeta po "brzom efektu", po pravilu, ali su potrebne dodatne fizičke aktivnosti.

Da biste vidjeli koliko ste kilograma izgubili, prehranu ćete morati pooštriti nego što preporučuju nutricionisti. Ali ovo može ozbiljno preopteretiti bubrege i jetru, pogotovo ako potpuno drastično isključite unos ugljikohidrata i ne „izađete" iz prehrane ispravno. Stoga se prije početka dijete morate posavjetovati s liječnikom.

U pravilu jelovnik za 10 dana uključuje samo meso, ribu, mlijeko i jaja. Ipak, treba shvatiti da sve "stroge dijete" nanose ogromnu štetu zdravlju, pa stoga ako imate izbor između uravnotežene prehrane i bilo koje dijete, najbolji izbor bi bio odabir prave prehrane koja se sastoji od zdrave hrane i omogućiti vam da gubite težinu sporije, ali bez štete po zdravlje.

Sedmodnevna dijeta bez ugljikohidrata čak je i stroža od desetodnevne.

Dijeta bez ugljikohidrata: 7 dana za gubitak težine

Sedmodnevni meni na dijeti bez ugljikohidrata prilično je težak zbog činjenice da u samo tjedan dana osoba želi izgubiti približno istu količinu viška masti koju bi izgubila na redovnom jelovniku mjesec dana.

Naravno, ova vrsta prehrane ne može biti korisna, pa se stoga ne preporučuje pokušaj značajnog gubitka kilograma za tjedan dana.

Izbornik je u ovom slučaju maksimalno izrezan, ograničavajući se na:

 • Jaja.
 • Perad.
 • Fish.
 • Nezaslađen čaj i voda.

Ne zaboravite piti puno vode tokom dijete. Za vrijeme vrlo strogih dijeta morate pažljivo pratiti svoje zdravlje i dobrobit, a ako sumnjate da se ne osjećate dobro, trebate se obratiti svom liječniku za izlazni program.

Ne zaboravite da morate pravilno napustiti dijetu kako ne biste naškodili tijelu. Svaki stres na probavni sistem i druge sisteme tijela nakon dijete može dovesti osobu čak i do bolničkog kreveta.

Stoga bi najbolja opcija za svaku osobu bila da odustane od "brzih" dijeta i posjeti nutricionista, koji će vam nakon pregleda sačiniti cjelovit meni koji će vam omogućiti da svoje tijelo dovedete u željeni oblik i riješite se višak masti. To je mast, a ne voda!

Dijeta ne može biti brza, visoko efikasna i sigurna u isto vrijeme.

fotografije pre i posle ishrane bez ugljenih hidrata

Rezultati dijete bez ugljikohidrata

Rezultati i pregledi, takva dijeta će uvijek biti. Nije slučajno da je prehrana bez ugljikohidrata u središtu mnogih svjetskih prehrambenih sistema. Ova vrsta prehrane omogućuje vam da se u potpunosti, odnosno bez povratka, riješite 8-10 kg u 5-6 tjedana. U tom slučaju ne morate čak ni ozbiljno ograničiti svoju prehranu. No zapamtite, krajnji rezultat ovisi o brzini metabolizma, početnoj težini i individualnim karakteristikama tijela.

Naravno, nemoguće je stalno jesti na ovaj način, jer se dijeta bez ugljikohidrata ne može nazvati zdravom. Međutim, u roku od mjesec dana, mnogi ljudi, slijedeći ovaj prehrambeni sistem, primjećuju da je moguće izgubiti težinu sigurno.

Možete skratiti trajanje dijete na 14, 10, 7 dana u tjednu, ali to će zahtijevati mršavljenje s još nekim ograničenjima, što već može izazvati prekid prehrane i povratak omraženih kilograma. Stoga pokušajte uravnotežiti svoj jelovnik kako biste što je moguće više isključili vjerovatnoću ozbiljnog stresa na tijelu, uključujući i smanjenje gladi.

Mišljenje nutricionista

Prema nutricionistima, svaka stroga dijeta, kada osoba izgubi težinu u kratkom vremenu, ne preporučuje se čak ni apsolutno zdravim ljudima. Iznenađujuće, većina ljudi sanja o brzom rezultatu i pribjegava takvim prehrambenim sustavima, ali samo trebate promijeniti svoje prehrambene navike i početi postepeno dodavati fizičku aktivnost u svoj život.

Zapamtite da dijeta bez ugljikohidrata nije uvijek prikladna za osobu. S brojnim bolestima, uključujući bubrežne, dijabetesne, kardiovaskularne ili štitnjače, svi pokušaji dijeta bez savjetovanja s liječnikom su kontraindicirani, a još više isključenje hrane koja sadrži ugljikohidrate.

Stoga, ako imate prekomjernu težinu ili želite brzo smršavjeti, trebali biste započeti dijetu bez ugljikohidrata uz posjet liječniku i uzimanje testova krvi i urina. Nadležni stručnjak pomoći će vam u stvaranju punopravnog individualnog menija prilagođenog vašim potrebama.