Dijeta za dijabetes tipa 1 i tipa 2

dijetalne osobine kod dijabetes melitusa

"Dijabetes melitus nije rečenica, već način života", - endokrinolozi neprestano ponavljaju ovu frazu. Usklađenost s terapijskom prehranom jedna je od temeljnih točaka u liječenju dijabetesa melitusa, što pacijentu omogućava puni život.

Dijeta sa dijabetesom vodeća je komponenta liječenja. Kod ove bolesti nedostaje inzulina - posebnog hormona gušterače koji regulira metabolizam ugljenih hidrata. Glavni znak dijabetes melitusa je povećanje šećera u krvi, međutim, kršenje metabolizma ugljikohidrata ne ostaje izolirano, već dovodi do neravnoteže u metabolizmu proteina i masti.

Dijetalna dijeta nije samo ograničavanje ugljikohidrata. Pacijentova prehrana uključuje i one proizvode koji doprinose normalizaciji rada drugih organa i sistema, koji su u pravilu pod utjecajem ove endokrine bolesti. Tako, na primjer, uz popratnu pretilost, koja se događa prilično često, jelovnik uključuje što više povrća koje sadrži malu količinu kalorija, ali daje osjećaj sitosti: krastavci, paradajz, špinat, grašak, kupus, zelena salata. S obzirom na to da dijabetes u mnogim slučajevima utječe i na jetru, ekstrakti (mesne i riblje čorbe) su ograničeni u prehrani, ali nužno uključuju svježi sir, soju i zobene pahuljice, koji blagotvorno djeluju na rad jetre. A oštećenje kardiovaskularnog sistema nalaže ograničenje soli u prehrani za pacijente sa dijabetesom.

Postojeće dvije vrste dijabetes melitusa zahtijevaju drugačiji prehrambeni pristup. Kod dijabetesa tipa 1 dijeta nije toliko važna - naglasak u liječenju je na davanju inzulina, što prehranu takvih pacijenata čini manje restriktivnom. Ali kod dijabetesa melitusa tipa 2, dijeta je od najveće važnosti - u početnoj fazi bolesti, u mnogim je slučajevima moguće kontrolirati razinu šećera u krvi samo slijedeći medicinske dijetetske preporuke bez propisivanja antihiperglikemijskih lijekova.

Međutim, dijeta za bilo koju vrstu dijabetesa ima opće principe, čije poštivanje omogućava stabiliziranje metabolizma ugljikohidrata u jednom ili drugom stupnju.

Dijeta od dijabetesa: osnovni principi

 • Obroci su česti, redovni, u isto vrijeme - najmanje 4 puta dnevno.
 • Jednaka raspodjela kalorijskog sadržaja i nutritivne vrijednosti dijete po glavnim obrocima.
 • Raznolikost, uključujući široku paletu proizvoda preporučenih za dijabetičare.
 • Jedenje ksilitola ili sorbitola za zaslađivanje hrane.
 • Kontrola kalorija u svakodnevnoj prehrani pomoću posebnih tablica.
 • Ograničenje tečnosti na 1200 ml, uključujući prva jela.
 • Uključivanje hrane bogate vitaminima u hranu: čorba od šipka, kvasac itd.
 • Redovno praćenje sadržaja šećera u krvi uz korekciju prehrane, ovisno o dobivenim rezultatima.

Dijeta dijabetes tipa 2

Sve terapeutske dijete u modernoj medicini obično su označene brojevima radi lakše upotrebe. U slučaju dijabetesa, klasična dijeta ima broj 9 - inače kažu "stol broj 9".

Što je dijeta broj 9 za dijabetes?

Preporučeni obroci:

 1. hljeb (s naglaskom na ražena peciva) 200-300 g;
 2. juhe od povrtne juhe;
 3. meso i perad kuhano ili na pari;
 4. kuvana ili kuhana na pari nemasna hrana;
 5. povrće: bijeli kupus ili kupus od karfiola, zelena salata, rutabagas, krastavci, rotkvica, repa, mrkva, krompir;
 6. jaja - 2 komada dnevno;
 7. nezaslađeno voće i bobičasto voće: Antonov jabuke, naranče, limuni, brusnice, brusnice, crveni ribiz;
 8. kefir ili jogurt - 200-400 ml dnevno;
 9. svježi sir do 200 mg dnevno;
 10. blagi umaci, uključujući mliječne umake;
 11. grickalice: vinaigrette, salata, žele riba;
 12. pića: sok od paradajza, čaj s mlijekom, nezaslađeni sokovi, kompoti bez šećera;
 13. maslac i biljno ulje - 40g dnevno.

Ograničena upotreba:

 1. žitarice, mahunarke i tjestenina uzimaju se u ograničenoj mjeri, istovremeno smanjujući potrošnju kruha;
 2. supe na bazi slabe juhe od ribe ili mesa - ne više od 2 puta nedeljno;
 3. šećer i slatkiši za dijabetes - prema preporuci ljekara;
 4. mlijeko - prema preporuci liječnika;
 5. sir, kajmak, pavlaka - ograničeno;
 6. kafa.

Zabranjeno:

 1. čokolada, slatkiši, kolači, peciva, med, džem i slično;
 2. svinjska i janjeća mast;
 3. začinjena, slana i dimljena jela:
 4. slatko voće: banane, grožđice, grožđe;
 5. alkohol u bilo kojem obliku.

Tabela 9 je dijeta za dijabetičare u periodu stabilizacije bolesti. Ako se stanje pacijenta iz nekog razloga pogorša, prehrana u pravilu postaje ograničenija. U svakom slučaju, samo liječnik može dati konačne dijetetske preporuke za dijabetes tipa 2.

Dijeta dijabetes tipa 1

Kod dijabetesa tipa 1, prehrana se određuje primjenom insulina, pa se iste preporuke obično slijede kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 kojima su potrebne injekcije insulina.

Što se tiče sastava, takav se meni ne razlikuje puno od prehrane za dijabetes tipa 2, ali šećer je potpuno isključen. Uprkos ovoj zabrani, pacijentima koji primaju inzulin toplo se preporučuje da sa sobom uvijek nose komad šećera ili slatkiša, što će možda biti potrebno u slučaju prijetnje hipoglikemijskim stanjem - stanjem niskog nivoa šećera u krvi, čija je težina moguća i ozbiljno stanje - koma.

Moderni glukometri i tablice ugljikohidrata omogućavaju takvim pacijentima hranjiviji način života. Postojeći koncept - jedinica hljeba (XE), jednaka 12 g ugljikohidrata - omogućava dijabetičarima koji primaju inzulin da povremeno jedu čak i hranu koja nije preporučena ili jedu više ugljikohidrata. Međutim, za to pacijent treba izmjeriti šećer u krvi prije svakog obroka i na osnovu predstojećeg jelovnika, izraženog u XE, ubrizgati sebi potrebnu količinu kratkotrajnog inzulina. Za izračunavanje jedinica hljeba koristi se posebna tablica.

Sve navedeno ne znači da pacijent sa dijabetesom tipa 1 može jesti sve i u bilo kojim količinama: jedan obrok ne smije imati više od 7-8 XE. Za pacijente s prekomjernom težinom ta su ograničenja još stroža.

Karakteristika dijete sa dijabetesom tipa 1 je visok sadržaj proteina. Ovaj zahtjev je posebno važan za pacijente sa zaraznim komplikacijama i manifestacijama trofičnih poremećaja ekstremiteta.

Sastavljanje detaljne dijete, naizmjeničnih obroka i davanja insulina na sat smije obavljati samo ljekar koji prisustvuje.

Dijeta za mršavljenje kod dijabetesa

Pacijenti sa dijabetesom melitusom, posebno tip II, često imaju prekomjernu težinu. Stoga, pitanje ograničavanja kalorijskog sadržaja prehrane za takve pacijente može biti posebno važno. Međutim, u ovom slučaju se ne smije koristiti nijedna od "brzih" mono dijeta. Takva zabrana objašnjava se velikim rizikom od razvoja teškog hipoglikemijskog stanja (kritičnog smanjenja šećera u krvi) u slučaju kršenja uravnotežene prehrane, a kod pacijenata sa dijabetesom melitusom tipa 1 i umjerenim dijabetesom tipa 2 gotovo je neizbježan.

Ako imate prekomjernu težinu, dijeta za mršavljenje kod dijabetesa podrazumijeva korekciju uobičajene terapijske dijete br. 9 sa smanjenim sadržajem rafiniranih ugljikohidrata (šećera) i određenim ograničenjem masnoće. Međutim, takve odluke ne bi se trebale donositi bez savjeta liječnika: samo zajedno s liječnikom pacijent će moći sastaviti sigurnu prehranu sa smanjenim sadržajem kalorija.