Lubenica dijeta za mršavljenje

kako smršati na dijeti s lubenicama

Dijeta s lubenicama . . . Nijedna druga dijeta nema toliko pozitivnih emocija. Svijetla grimizna pulpa na spektakularnoj zelenoj podlozi kao da mami i poziva vas da kušate slatki komad.

Lubenica je tradicionalno dobar diuretik, a uz to je i vrlo ukusna i zdrava. Dijeta s lubenicama jedna je od mono-dijeta, odnosno na nju se primjenjuje opće pravilo ove vrste prehrambenih sistema - ne pridržavajte se dijete više od pet dana. Vrijeme od 3 - 5 dana dovoljno je da se riješite toksina i viška vode, kao i soli koje su nepoželjne za tijelo.

Kurs od deset dana omogućit će vam da se riješite oko 7 kg viška kilograma, ali vrlo je teško izdržati 10 dana na takvoj dijeti, pa joj morate pristupiti bez fanatizma.

Dijeta s lubenicama odnosi se na mono-dijetu, ako se slijedi, preporučuje se konzumiranje samo jedne vrste proizvoda nekoliko dana. Stoga nutricionisti upozoravaju da za sjedenje na takvoj, čak i ugodnoj i ne baš opterećujućoj dijeti za mršavljenje trebate najviše 5 dana.

Stručnjaci daju različite dnevne norme za upotrebu lubenica (1 kg lubenice na 10 kg (15 kg) tjelesne težine), ali kao i u svakom drugom poslu, ovdje je potrebna racionalnost. Ako strelica vage preskoči broj 70, tada je vrlo problematično pojesti gotovo 8 kg lubenice u jednom danu, čak i ako cijelu dnevnu normu razbijete na 5-6 obroka. Fokusirajte se prvenstveno na vlastito zdravlje kada gubite kilograme. Ako dijeta s lubenicama ne uzrokuje nelagodu u gastrointestinalnom traktu, tada možete jesti koliko god vam odgovara.

Lubenica se smatra nježnijom, u koju se lubenici dodaje nekoliko kriški raženog hljeba ili neke druge niskokalorične hrane (sirevi, jogurti, nemasna riba ili meso). Ovu složenu dijetu možete pratiti 10 dana ili više. Gubitak suvišnih kilograma u ovom slučaju događa se sporije, ali postignuti rezultat se održava efikasnije.

Princip prehrane lubenicama

U roku od jednog dana pojede se određena količina lubenice. Izračun je sljedeći: na svakih 10 kg svoje težine trebate pojesti 1 kg lubenice.

Tijekom mono-dijete, pažljivo reagirajte na sve promjene u vašem blagostanju, jer tijelo ponekad teško reaguje na takvu mono-dijetu od lubenice.

Ako je prvi dan prošao bez problema (težina u želucu, nadimanje i druge posljedice), tada možete sigurno nastaviti s ovom dijetom pet dana.

Nakon završetka petodnevne mono-dijete, pređite na takozvani "obrok od lubenice", opisan u nastavku, na deset dana.

"Hrana od lubenica"

  • Doručak:zobene pahuljice bez šećera s malo sira.
  • Ručak:kriška bilo koje kuhane ribe, peradi ili mesa, salata od povrća (ali bez masnih preliva).
  • Večera:lubenica (za 30 kg vaše težine jedan kilogram lubenice).

Ukupno se za 15-dnevni kurs takve prehrane možete riješiti 8 kg. Dijeta nije samo efikasna, već i ukusna.

Karakteristike i nijanse

pravila za mršavljenje na dijeti s lubenicama

Za dijetu s lubenicama ne biste trebali birati prve lubenice, jer ih proizvođači za ranije sazrijevanje pune povećanom dozom azotnih gnojiva i stimulatora rasta. Konzumacija velike količine takvog voća može izazvati ozbiljno trovanje nitratima.

Pričekajte glavnu sezonu i krenite na tržnicu ili u kupovinu da uberete najukusniju lubenicu.

Zbog svog aktivnog diuretičkog učinka, pridržavanje dijete s lubenicama zahtijeva obližnji toalet, pa je najbolje takve dane posta organizirati za vrijeme praznika ili vikendom.

Ako ukupnom pozitivnom učinku želite dodati nježno pranje bubrega, glavni dio pulpe lubenice treba jesti bliže noći. Napokon, noću (na 3-4 sata) mokraćni sistem počinje aktivno raditi. Pokušajte na najmanji poziv otići u toalet kako bi dijeta s lubenicama mogla ispuniti svoju funkciju čišćenja.

Jednako je važno pravilno izaći iz prehrane s lubenicama. Što je prehrana restriktivnija, to je potreban veći oprez pri uvođenju druge hrane. Ne zaboravite da je svaka mono dijeta za mršavljenje ozbiljan stres za vaše tijelo.

Kontraindikacije

Dijeta s lubenicama praktički nema ozbiljnih kontraindikacija. No, preporuča se pridržavati se umjerenosti i racionalnosti u svemu što se tiče vašeg zdravlja.

Liječnici savjetuju ljude koji imaju kardiovaskularne probleme da se ne zanose ovim ukusnim desertima, jer sok od lubenice aktivno ispire kalijumove i magnezijeve soli iz tijela. Ne zloupotrebljavajte ovaj proizvod onima koji pate od bolesti gušterače i dijabetes melitusa zbog visokog sadržaja šećera u pulpi lubenice.

prednosti i nedostatke dijete s lubenicama za mršavljenje

I naravno, posebnu pažnju treba obratiti svima koji imaju problema sa bubrezima, jer dijeta s lubenicama ima snažno diuretičko djelovanje.

Sljedeće bolesti su kontraindikacije za dijetu s lubenicama:

  • bubrežni kamenci;
  • dijabetes melitus;
  • teške bolesti gušterače.

Slušajte svoju dobrobit i vodite se vlastitim osjećajima, a tada će dijeta s lubenicama biti prekrasan alat za mršavljenje, poboljšanje raspoloženja i poboljšanje zdravlja.